Kortfattet arkitektbeskrivelse for boligprosjektet Kommandanten

Gravdal i Laksevåg bydel representerer en av de få gjenværende utbyggingsområder som kombinerer muligheten for å bo sentrumsnært men samtidig naturskjønt. Utsikt over byfjorden og Gravdalsvannet, gode solforhold og et variert og småkupert turterreng rett utenfor de kommende boliger er viktige kvaliteter som vil prege det fremtidige bomiljøet.

Ved planlegging og utforming av boligområdet har det vært viktig å verne om naturkvalitetene slik at fremtidige beboere kan dra nytte av miljøet og gjøre det til sitt eget. Det er derfor lagt vekt på å utvikle et moderne og fremtidsrettet boligprosjekt som harmonerer med den omliggende naturen. Ved å plassere brorparten av parkeringen i egne anlegg under bebyggelsen skjermes uteområdene for biltrafikk samtidig som en enkel adkomst til den enkelte bolig er ivaretatt. Boligene organiseres som et tun rundt en felles og bilfri naturhage. Naturhagen samler boligområdet og skaper en trygg og solrik ramme for lek og rekreasjon. I tillegg er det lagt vekt på at den enkelte bolig skal ha gode private uteoppholdsarealer som tilbyr skjermede og solfylte uterom. Flere av de private uteoppholdsarealene på bakkeplan er forholdsvis store, og muligheten for å etablere mindre private hager er derfor tilstede.

Ved å organisere boligområdet som et tun, bestående av flere enkeltstående bygg, rundt et felles uterom, tas det utgangspunkt i tradisjonell vestlandsk byggetradisjon. Dette understrekes i arkitekturen, hvor eksempelvis bruk av saltak og naturmaterialer i fasadene understreker boligområdets forankring i lokal byggetradisjon. Samtidig har det vært viktig å tilføre bebyggelsen en estetikk som samsvarer med de ønsker og behov vi stiller til nye og fremtidsrettede boliger. Til dels store glasspartier og variert material – og fargebruk signaliserer at også dagens krav til et åpent og imøtekommende bomiljø er ivaretatt.

Samlet sett har vi ønsket å utvikle et boligområdet med utgangspunkt i verdier som vi tror på og som vi mener har fremtiden for seg. Ved å kombinere tradisjon og innovasjon skapes rammene for et levende bomiljø, hvor sol, utsikt og nærhet til naturen vil være kjerneverdier. Det er derfor med stor glede at vi ønsker alle fremtidige beboere velkommen til Gravdal og boligområdet Kommandanten.